martes, 9 de marzo de 2010

HISTÒRIA DEL FUTBOL

El futbol va ser jugat per primera vegada en Egipte, como a part d’un ritu per la fertilitat, durant el Segle III abans de Crist. La pilota de cuir va ser inventada per Fu-Hi en el Segle IV abans de Crist encara que el registre més antic d'una activitat similar al futbol modern a l'època va sorgir als anys 1170 de la mà d'un text de William FitzStephen, on explicava la realització d'un joc de pilota. En 1848 dos estudiants de la universitat de Cambridge, Henry de Winton i John Charles Thring, van fer una crida a membres d'altres escoles per a definir un únic joc de regles per a crear el codi Cambridge, que funcionaria com a base per a la creació del reglament del futbol modern. Les úniques diferències van radicar que les regles de l'Associació no permetien el joc brusc i la utilització de les mans per a traslladar la pilota. La història del futbol sol considerar-se a partir del 1863, any de fundació de The Football Association, encara que els seus orígens es poden remuntar diversos segles en el passat, particularment a les Illes Britàniques durant l'edat mitjana. Els primers tipus de futbol britànics que van donar origen al futbol es caracteritzaven per la seva poca organització i violència extrema. La formació definitiva del futbol va tenir el seu moment culminant durant el segle XIX. Finalment el 1863 a Londres es van oficialitzar les primeres regles del futbol. Des de llavors el futbol ha tingut un creixement constant, fins a arribar a ser l'esport més popular del món amb uns 27 milions de persones involucrades. La primera reunió de la International Football Association Board va ser el 1886. En 1903 va ser creada en Espanya, a ran de l’èxit de la Copa de la Coronació disputada un any abans de la Copa del Rei.
La fundació de la FIFA en 1904, l'esport s'ha expandit fins a arribar a tots els racons del món. El futbol va debutar com un esport de demostració en els Jocs Olímpics de París al any 1900, experiencia repetida en Saint Louis en 1904 i als Jocs Intercalats de 1906 en Atenas.
A partir de 1930 es va començar a disputar la Copa del Món, que es convertiria en l’esdeveniment esportiu amb major audiència.
La Segona Guerra Mundial va tenir un efecte sobre el futbol. El 1946 les Home Nations, que s'havien desafilien de la FIFA després de la Primera Guerra Mundial, van tornar a l'òrgan internacional. El 10 de maig de 1947 es considera una data de vital importància per al ressorgiment de la FIFA i del futbol mundial, gràcies a la realització de la trobada amistós entre la selecció britànica i un combinat de futbolistes europeus. El 1954 el futbol europeu va crear la UEFA donant, per tant, el 1955 la copa de fires anomenada més endavant copa de la UEFA i actualment Europa League.
En 1955 es va començar a disputar la Lliga de Campions, més coneguda com Champions League o simplement Champions a Espanya i Hispanoamèrica.
El 1956 es va començar a lliurar el trofeu pilota d'or.
El 1957 es va fundar la Confederació Africana de Futbol, a Amèrica del Nord, la Concacaf el 1961, i finalment a Oceania, la Confederació de Futbol d'Oceania el 1966. Aquestes organitzacions es van afiliar a la FIFA amb el nom de confederacions. El 1967 es va començar a atorgar la bota d'or.
El 1973 es va començar a disputar la Supercopa d'Europa.
A partir de la Supercopa d'Europa, es va començar a disputar la Supercopa d'Espanya a partir de l'any 1982.
Dues dècades després, és a dir, l'any 2000 es va començar a celebrar el Mundial de Clubs, la competició de futbol a nivell de clubs més important del món.

No hay comentarios:

Publicar un comentario